Troligen USA-beslut i höst om allmän sjukförsäkring


Det börjar dra ihop sig i USA - allmän sjukförsäkring eller inte? Under september kommer Demokraterna i kongressen sannolikt att jämka samman ett konkret förslag, utifrån olika förslag som fem kongressutskott arbetat fram.

Republikanerna har varit mycket lyckosamma i att sprida desinformation om Demokraternas förslag. Hälften av alla amerikaner tror t. ex. att förslagen innebär ett förstatligande av hela sjukvårdssystemet, som nu bygger på privata försäkringar. Detta stämmer inte alls - Demokraterna önskar bara att det ska finnas ett offentligt försäkringsalternativ att välja bland, förutom alla de privata alternativen.
  
Enormt mycket står på spel - ett misslyckande kommer att skada president Obama och Demokraterna enormt. När president Clinton misslyckades med att reformera systemet 1993 straffades han och Demokraterna brutalt av väljarna i kongressvalet året efter.

Tunga republikanska politiker har deklarerat att de kommer att göra allt för att stoppa försöket att förändra sjukvårdssystemet, för att åstadkomma så stor politisk skada som möjligt för Obama och Demokraterna. Förhoppningen är att det ska leda till en omsvängning i opinionen och att Obama och Demokraterna inte ska lyckas förverkliga sin övriga agenda, t. ex. att ta beslut om ett klimatpaket längre fram.

Men det blir förmodligen ett beslut om sjukvård för alla, trots allt. Varför är jag så optimistisk? Därför att Demokraterna inte kommer att få en så här bra chans igen på årtionden, med presidentposten och en väldigt stor majoritet i kongressen, och eftersom det är kongressval igen redan om 14 månader. Demokraterna har helt enkelt inget annat val än att ta den här chansen!

Problemet med alla missuppfattningar hos allmänheten kommer att lösa sig av sig självt när allmän sjukförsäkring väl genomförs. Nästan alla amerikaner kommer att få förbättringar, inte bara de nästan 50 miljonerna som nu saknar sjukvård. För övriga kommer risken att förlora sin försäkring att försvinna - en risk som är reell för väldigt många som har sjukvård via sin arbetsgivare. Dessutom kommer inte försäkringsbolagen längre att kunna neka någon med försäkring vård pga "förexisterande förhållanden", något som är vanligt nu.

Följden av att allmän sjukförsäkring genomförs kommer att bli ett lyft i opinionen för Obama och Demokraterna. Det kommer att skapa utrymme för en fortsatt progressiv politik under de kommande åren och ett sannolikt återval av Obama 2012...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0