Hotet mot Stadion som friidrottsarena avvärjt


Den borgerliga majoritetens besked igår att förslaget att göra Stadion till en ren fotbollsarena läggs i papperskorgen gläder de allra flesta som bryr sig om idrott. Stadion är en viktig del av Stockholms kulturarv och en favoritarena för många världsstjärnor inom friidrotten. Vi kan nu se fram emot många års förnämliga tävlingar i Diamond League, Stockholm Maraton, Finnkampen och viktiga ungdomstävlingar.

Friidrottsföreningarna, Miljöpartiet och massor av idrottsintresserade har protesterat mot förslaget. Tack vare deras insats blev det politiskt omöjligt för den borgerliga majoriteten att ta bort löparbanorna. Ett exempel på det stora engagemanget i frågan är namninsamlingen som Else Lundin (MP) i idrottsnämnden och jag startade i våras, som samlat mer än 6 500 underskrifter och där friidrottsföreningarnas insats var mycket viktig.

Borgarrådet Madeleine Sjöstedt vill nu gå vidare med att i stället försöka få tillstånd för en storarena i området kring Östermalms idrottsplats, dvs i Nationalstadsparken. 2006 sa Kungliga Djurgårdsförvaltningen nej till detta, men nu vill den borgerliga majoriteten försöka igen, trots att ett bygge där stider mot lagstiftningen kring Nationalstadsparken.

Utspelet om att köra Östermalms-spåret ett varv till framstår som ett spel för galleriet. Förhoppningsvis värnar staten om Nationalstadsparken och säger nej till bygge även denna gång.

Stadion är unik som världens äldsta fortfarande använda Olympiastadion. Låt nu arenan återfå sitt ursprungliga namn; Olympiastadion, vilket kommer att underlätta att marknadsföra arenan och Stockholm som idrottsstad.

Läs artikel i DN.

Läs artikel i SvD.

Läs annan artikel i SvD.


Kommentarer
Postat av: Nestor

Varför skulle ett bygge strida mot lagstiftningen kring nationalstadsparken?



Faktum är tvärtom att just den platsen av nationalstadsparken är lagstiftad att användas för idrott och rekreation. Att man inte får bygga saker i nationalstadsparken stämmer inte.

2009-09-03 @ 13:55:55
Postat av: Ogooglad

Håller med Nestor.



Dessutom är ju stadion redan omdöpt till Olympiastadion sen många år tillbaka - men folk säger stadion ändå.



Varför vill du inte att ÖIP skall byggas ut till en bättre arena samtidigt som man då skulle kunna ge ÖIP-utövarna mer utrymme på stadion och lösa DIFs arenaproblem?



Du verkar mest vara emot saker och ting. Rädd för utveckling?



2009-09-03 @ 14:59:33
URL: http://www.etagetrea.se
Postat av: Mester

Stefan, som du kanske eller kanske inte känner till så a) är den delen av Nationalstadsparken avsedd för idrott och rekreation och b)står det i stadgarna för samma Nationalstadspark att man får bygga nytt förutsatt att där finns en befintlig anläggning med liknande verksamhet.



En ny arena där ÖIP står idag kommer troligtvis alltså varken att påverka miljö eller störa visuellt.

2009-09-03 @ 16:34:44
Postat av: Mattias

Inget passar tydligen för dig?



Jag är inte själv djurgårdare, men tycker det är självklart att Djurgården skall kunna ha en arena i de egna hemmakvarteren. Det handlar om stockholmskultur. Det handlar om fotbollskultur. Det handlar om förankring och lokal identitet för människor som i hög grad saknar och längtar efter just det, nämligen stockholmarna.

2009-09-03 @ 17:22:30
Postat av: Mattias

Och dessutom, vill jag tillägga, den nuvarande borgerliga majoriteten i stadshuset gick ju till val på bl.a. ett löfte till de stora stockholmsklubbarna och dess hundratusentals supportrar om att försöka lösa arenafrågan under mandatperioden. Det löftet har man uppenbart tagit på allvar. Hur tycker du man skulle ha gjort? Tagit emot rösterna från oss fotbollssupportrar, men struntat i löftet?



Nej, när man tar del av dina åsikter inser man att det är bråttom för den nuvarande majoriteten att försöka hjälpa klubbarna lösa de här frågorna innan valet 2010. För någon hjälp eller sympati från en eventuell ny vänstermajoritet lär man inte få. Jag förstår inte varför ni är så fientligt inställda till något som älskas av så många stockholmare.



2009-09-03 @ 17:46:33
Postat av: RANGERS

Det blir mer och mer tydligt att du har en agenda mot DIF. Nu är det rent löjligt. Jag kan acceptera att man inte ville förändra Stadion, även om jag anser att den åsikten är fel. Men att nu dessutom vara emot att Djurgården ska få bygga på en helt annan tomt? Och inte har du några argument heller!



VAD SKA DJURGÅRN GÖRA DÅ?! Och kom nu inte med något okunnigt svar om att DIF ska bli hyresgäst hos någon annan fotbollsklubb.



Du döljer din avsky mot DIF Fotboll väldigt illa.

2009-09-04 @ 00:49:50
Postat av: Adde

Så bra, då vet vi. Direkt DIF-fientlig alltså. Där rök min röst i nästa val - synd - jag som alltid tyckt att MP varit rätt vettiga - nu blir det till att rösta på något av allianspartierna istället.

2009-09-04 @ 13:42:47
Postat av: Ogooglad

Miljöpartiet är inte bara DIF-fientliga. De är allmänt fientligt inställda till all utveckling i och kring Stockholm.



De vill stoppa allt som händer här i stan och istället tvinga alla att cykla när de skall någonstanns. Under tiden åker deras partiledare runt i en SUV.



Denna ovilja att låta Stockholm utvecklas medför att de även är en bromskloss i arenafrågan.



Det enda rätta är att rösta ur dem ur stadshuset helt.

2009-09-04 @ 14:49:30
URL: http://www.etagetrea.blogspot.com
Postat av: Stefan Nilsson

Tack för alla synpunkter. Även om vi tycker olika är det bra att ha en dialog under respektfulla former.



Miljöpartiet är inte mot Djurgården; vi tar inte ställning för eller mot olika lag. Djurgården har också all rätt att driva frågan om arena utifrån vad de tycker gagnar klubben och dess supporters och publik. Inga skugga över Djurgården, alltså.



Däremot kan man ha olika syn på arenafrågan i sak. Miljöpartiet tycker generellt att det bästa vore att om den nya arenan vid Globen, som kommer att ägas av Stockholms stad, används till fler lag än bara ett (Hammarby). Denna arena kommer förmodligen att bli den attraktivaste fotbollsarena vi har sett i Sverige hittills och bli väldigt populär hos publiken, när den väl finns på plats. Vi har föreslagit att kommunen har en dialog med Djurgården och Hammarby om utformningen av denna arena under tiden den växer fram. Det är ju faktiskt fullt möjligt att det inte blir något med Östermalms IP, om staten säger nej.



När jag skriver att det framstår "som ett spel för galleriet" att köra Östermalmsspåret ett varv till är detta ingen kritik riktad mot Djurgården, utan mot den borgerliga majoriteten, eftersom det mesta talar för att det blir nej igen. Men om Djurgårdens styrelse och supportrar gör bedömningen att Östermalms IP är det bästa alternativet är det rätt att de driver det förslaget.



När det gäller Östermalms idrottsplats är vi generellt emot att det byggs en ny arena i parkområdet. Vi har inte tagit ställning än till ett alternativ där det byggs på den nuvarande idrottsplatsen och mycket lite i området runt om. När det finns ett konkret förslag kommer vi att studera detta noga och ta ställning.

2009-09-04 @ 15:29:14
Postat av: Marion Sundqvist, Östermalm

Tack Stefan för att du och Miljöpartiet kämpat för att bevara vår K-märkta och vackra OLympiastadion!

Och nu kämpar Miljöpartiet som enda parti för att bevara ytterligare en viktig idrottsklenod, nämligen Östermalms idrottsplats.

Vi är många i stadsdelen som verkligen vill behålla vår idrottsplats.

Tack Stefan!

2010-08-22 @ 21:33:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0