Inte särskilt begåvat Förbifarts-beslut


Så kom då det väntade beskedet igår från den borgerliga regeringen om att man vill att "Förbifart Stockholm" byggs. Rubriken ovan är förstås ett understatement - det vore korkat att bygga denna jätte-bilväg.

För det första; "Förbifart Stockholm" är ingen förbifart. Skulle den ha varit en produkt skulle de som saluför den blivit fällda för falsk marknadsföring. Den är en expansionsled som kommer att leda till kraftigt ökad biltrafik i regionen. Den kommer inte heller att avlasta innerstaden, vilket SIKA (Statens Institut för Kommunikationsanalys), konstaterat.

"Förbifart Stockholm" kommer också att leda till utspridd bebyggelse i regionen, som inte kommer att kunna erbjuda bra och tät kollektivtrafik. Konsekvensen blir ökad bilism, minskad andel kollektivtrafik och ökade utsläpp. Dessutom innebär den mycket stora ingrepp i naturen.

Som om inte detta skulle vara nog så kostar schabraket ungefär 30 tusen miljoner kronor att bygga. Ja, ni läste rätt. Dessa pengar tas i praktiken från stora kollektivtrafiksatsningar som annars skulle kunna bli av.

Bästa sättet att få stopp för galenskapen? Att Miljöpartiet i september 2010 får en stor valframgång och sedan, i en rödgrön majoritet, förhandlar bort "Förbifarten".

Läs artiklar i DN här och här och här.

Läs artikel i SvD här.

Kommentarer
Postat av: Marianne

Bra Stefan!!

2009-09-13 @ 09:18:30
Postat av: Vanja r

"Förbifart Stockholm" går väl delvis igenom stan eller..?

2009-09-15 @ 21:20:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0