Vi måste våga tala om vardagsdrickandet


Enligt Statens Folhälsoinstitut (FHI) har det s. k. riskbruket hos unga män och kvinnor (25-29 år) ökat kraftigt under de senaste fyra åren. Att "riskbruka" är att dricka såpass mycket så att man riskerar utveckla ett alkoholberoende.

Siffrorna som FHI redovisar är alarmerande. Bland unga män har andelen med riskbruk ökat från sju till 13 procent, alltså nästan en fördubbling. Bland kvinnor har andelen ökat från sex till åtta procent; dvs en ökning med en tredjedel. Ökningen beror framförallt på ökad tillgänglighet. Sett i ett historiskt perspektiv är alkoholen betydligt billigare nu än tidigare. Enlígt alkoholläkaren Sven Andreasson på FHI hänger det också ihop med en ungdomskultur där alkohol fått en allt större roll de senaste åren.

Ett tankefel som tyvärr är alltför vanligt i debatten är en fixering vid dem som redan har utvecklat ett missbruk. Men missbrukare rekryteras från "riskbrukarna". Frågan är därför; hur kan man minska rekryteringen till gruppen som har ett riskabelt högt alkoholbruk? Om vi undantar höjning av priset på alkohol så är en lösning uppenbar, men vi måste våga tala om den. Vi vuxna kan påverka de ungas förhållande till alkohol genom att ändra hur vi själva handskas med alkohol. Genom att  minska vardagsdrickandet och framför allt det som sker i barnens närvaro.

I en dokumentär i SVT i november förra året visade Evin Rubar på ett slående sätt kopplingen mellan de vuxnas vardagsdrickande och barns och ungdomars uppfattningar om detta. En grupp slumpmässigt utvalda sjuåringar berättade hur de upplever de vuxnas drickande. 

Några reaktioner från barnen visade tydligt på problemen med vardagsdrickande som pågår inför barnen. Om varför vuxna dricker sa barnen; "man ska dricka när man är vuxen". Barnen kände sig otrygga även när vuxna var mycket milt påverkade. De hade också bra koll på när de vuxnas beteende förändras, efter ungefär 2-3 glas; "de ser ut på ett annat sätt". Även om de vuxna själva inte tycker att deras beteende förändras märker alltså barnen det direkt...

Alltför många barn fostras tidigt - fler än för 10-20 år sedan - i att dricka är något man förväntas göra som vuxen. För att kunna minska vardagsbruket av alkohol i hemmen arbetar en del kommuner med informationsinsatser riktade direkt mot föräldrarna. Budskapen är; bjud aldrig dina barn och tonåringar på alkohol, drick helst inte inför dina barn och definitivt inte så att du blir påverkad. Sådant arbete riktat direkt mot föräldrarna skulle behövas i alla kommuner.

Kommentarer
Postat av: Marianne

Mycket viktigt ämne att tala om!!

2009-09-15 @ 17:51:43
Postat av: vanreg

Mycket viktigt inlägg. Jag håller fullständigt med; vi måste tänka på hur vi beter oss som "lätt" druckna. Våra barn har en otrolig förmåga att avläsa oss. Deras överlevnad är beroende av att kunna det. Tänk hur det ställer till det i barnens små hjärnor, när mamma eller pappa blir så annorlunda.

2009-09-15 @ 18:34:02
Postat av: Hans A. Kann

Hej, i boken Pillerplaneten ifrågasätts de tokiga berusningsstrategierna i svensk dryckeskultur. Det förefaller helt galet att först få eufori i ett par timmar, därefter ett par sanslöshetstimmar, därefter nervintoxikation och därpå ett dygns plågsam abstinensfas.Två timmars artificiell lycka med därpå följande koma. sedan 30 timmars plågor....

Det är en ganska korkad strategi. Drick bara 3-5 öl en kväll så känner du ett skönt rus och slipper abstinens. Detta klarar de flesta utom alkoholisterna av, därför att de saknar förmågan att kontrollera mängden när de väl har svalt den första drinken.. De skall tvingas inse att deras max mängd är NOLL....

2009-10-03 @ 11:43:51
URL: http://www.promaxmedia.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0