Ett första, men alldeles för litet, steg i rätt riktning


En del av (det magra) resultatet från Köpenhamnsmötet var att länderna uppmanades redovisa vilka utsläppsminskningar av växthusgaser man frivilligt åtog sig att göra. Nu har 55 länder, som idag står för knappt 80 procent av utsläppen, anmält sina åtaganden.

Köpenhamnsmötet antog som målsättning att den globala temperaturökningen ska stanna på två grader, jämfört med förindustriell nivå. Att de utsläppsmål som nu anmälts inte alls räcker för att klara två grader är ingen överraskning. Men det är en början och tvågradersmålet är bra på så sätt att det styr diskussionen fram till mötet i Mexico i december.   

Några iakttagelser efter att kort ha tittat på på sammanställningen (alla siffror avser till 2020):

- Kina och Indien åtar sig ännu inte att minska sina utsläpp alls, utan bara att minska dem som andel av BNP. Kina med 40-45 procent och Indien med bara 20-25 procent (båda jämfört med 2005). Eftersom desa två växande giganters BNP sannolikt kommer att öka med betydligt mer än 50 procent till 2020 kommer deras utsläpp att ha ökat rejält till 2020. Om de inte kommer på bättre tankar framöver...

- USA talar fortfarande om 17 procent (från 2005 års nivå), alltså samma som representanthuset beslöt om före sommaren 2009 men ännu inte antagits av senaten. Här finns en uppenbar risk att Demokraterna inte lyckas få ihop de 60 röster som behövs i senaten. Om det misslyckas finns en nödlösning som kan fungera - att naturvårdsmyndigheten EPA får ansvaret att se till att USA uppfyller sina åtaganden.

- Japan utlovar 25 procent, utifrån 1990 års nivå, under förutsättning att det blir en global överenskommelse framöver (i Mexico).

- EU säger 20-30 procent, utifrån 1990 års nivå. Den högre nivån gäller om det blir en global överenskommelse.

- Norge är mest ambitiös av alla länder med utlovade utsläppsminskningar på 30-40 procent, det senare gäller om det blir en global överenskommelse som klarar två graders temperaturökning.

Läs artiklar i DN här och här.


Kommentarer
Postat av: emil

Du som vill förbjuda flygning, varför har du reklam för det?

2010-02-02 @ 20:55:24
Postat av: Stefan Nilsson

Miljöpartiet vill absolut inte förbjuda flyget. Däremot vill vi göra det billigare att åka tåg i förhållande till flyget, så att fler väljer det i stället.

2010-02-02 @ 21:11:52
Postat av: emil

Nu faller hela klimatbluffen och halva miljöpartiet med den. Tack gode Gud.

2010-02-07 @ 14:49:26
Postat av: Stefan Nilsson

Emil, du har nog missat att klimatförändringarna inte är något som Miljöpartiet har kommit på, utan något som alla partier, från höger till vänster, försöker göra något åt. Skillnaden är att vi har konkreta lösningar för hur man kan ställa om energisystemet till mer vind, sol och biogas samt minska utsläppen. Dessutom kommer en sådan satsning innebära ett lyft för svenska teknikföretag och svensk näringsliv.

2010-02-07 @ 20:01:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0