Dags ta fram en tidsplan för införande av sprutbyte


Var finns Moderaternas medmänsklighet för injektionsmissbrukarna? frågar sig Martin Kåberg, infektionsläkare, i en debattartikel i SvD. Frågan är berättigad. Kåberg avslutar artikeln så här:

"Om istället Moderaterna, på ett mycket ovetenskapligt sätt, tillåts fortsätta motverka sprutbyte kan Stockholms injektionsmissbrukare se fram emot en fortsatt spridning av hiv, hepatit B och C och en fortsatt överdödlighet."

I söndags skrev Catharina Elmsäter-Svärd (M), finanslandstingsråd, att Landstingets roll är att vårda och hjälpa sjuka och att sprutbyte inte är motiverat ur sjukvårdsperspektiv. Moderaterna tycks helt ha missat att Landstinget också ska förebygga sjukdom och ohälsa. Att ge injektionsmissbrukare möjlighet att byta ut smutsiga sprutor mot rena är ett mycket effektivt sätt att förebygga sjukdom.

Alla politiska partier i Landstinget vill införa sprutbyte och därför kommer troligen snart ett beslut där om försöksverksamhet. Men det krävs också ett beslut i Stockholms kommunfullmäktige, för att det ska bli av. Även här vill alla partier utom Moderaterna ha sprutbyte.

I tisdags la jag ett förslag (en skrivelse) i kommunstyrelsen, med en uppmaning till den moderatledda majoriteten att snabbt ta fram en tidsplan för arbetet. Det är viktigt att inte förlora tid - det handlar om att värna liv och hälsa för alla de missbrukare som kan undvika att smittas av hiv och hepatit.

Vi; alltså Miljöpartiet i Stockholm, hade med införande av sprututbytesprogram i vårt budgetförslag för 2008. Av rädsla för att förlora en votering om förslaget gick Moderaterna med på en utredning. Det är denna utredning, som Stockholms stad och landstinget har gjort gemensamt, som nu föreslår försök med sprututbyte.

Läs artikel i SvD här och här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0