Avgörande USA-omröstning om klimatet i nästa vecka


En enormt viktig omröstning för klimatet hålls i USA:s kongress om en vecka. Alaskas senator Lisa Murkowski (republikan) har lyckats få upp en omröstning den 20 januari om att kraftigt begränsa miljövårdsmyndigheten EPA:s möjlighet att reglera utsläpp av växthusgaser.

De stora producenterna av kol och olja i USA ger stora ekonomiska bidrag till kongressledamöter, särskilt i delstater med mycket kol- och oljeindustri. I de staterna är också allmänheten mer skeptisk till åtgärder för att minska användning av sådan energi, eftersom det påverkar jobben i de branscherna. Senator Murkowski är en av de politiker som får mycket sådana bidrag och det finns många fler.

Varför är då omröstningen så viktig? Jo, eftersom motståndet mot att minska utsläppen av koldioxid är så stort i kongressen är det risk för att det klimatpaket som förmodligen tas i år blir urvattnat. Framför allt är det ett system med utsläppsrätter, som instrument för en planerad minskning av utsläppen, som är i farozonen. Utan det blir det mycket svårare för USA att göra några tydliga åtaganden för utsläppsminskningar. 

Skulle detta hända står hoppet till EPA, som då blir det viktigaste instrumentet för President Obama att få ned utsläppen. EPA har en mycket starkare roll än svenska Naturvårdsverket och kan nu besluta om mycket kraftfulla åtgärder utifrån de miljölagar som redan finns. Men då måste EPA kunna agera för att minska utsläppen från stora utsläppskällor...

Kan då vi svenskar göra något? Ja, även om det gäller amerikansk politik så finns det ett par saker. De av oss som har amerikanska vänner och bekanta kan uppmana dessa att kontakta en eller flera senatorer om att rösta nej. "RepowerAmerica", som startats av Al Gore, driver nu en sådan kampanj inför omröstningen den 20 januari. Dessutom kan vem som helst av oss gå med i "RepowerAmerica":s grupp på Facebook.

Länk till kampanjen för att få senatorer att rösta för klimatet:
http://www.repoweramerica.org/states/alaska/stop-senate-efforts-to-turn-the-clean-air-act-into-the-dirty-air-act/

Länk till RepowerAmerica:s Facebook-grupp:
http://www.facebook.com/repoweramerica

Det är avgörande att USA inte blir en bromskloss när världen under 2010 ska ta avgörande beslut i klimatfrågan. Den här omröstningen, som tros bli jämn, är en av de viktigaste på mycket länge...

Kommentarer
Postat av: Helge

Bengränsa utsläpp är alltid bra, även om just koldioxiden enligt de flesta klimatforskare har begränsad betydelse. Har jag alltid undrat vem det är som tar pengarna på utsläppsrätter? Hanteras det som en vanlig skatt?

Personligen tycker jag det finns betydligt allvarligare miljöproblem än klimatet som alltid hr varierat i alla tider, som tyvärr kommer helt i skymundan pga allt för mycket fokus på en risk som ev är en risk om 100 år. Framtida generationer kommer inte att förstå vårt agerande. Finns massor av bevisade miljöproblem, men allt utrymme ges till en tveksam hypotes.

2010-01-13 @ 13:01:37
Postat av: Stefan Nilsson

Jag undrar vad du har fått det från, Helge. När det gäller påverkan på klimatet är koldioxid den helt dominerande av de sex växthusgaserna, helt enkelt för att det släpps ut så enorma mängder enligt de forskare som publicerar forskningsrapporter om klimatförändringarna.



Det är ingen hypotes att människans utsläpp av växthusgaser orsakat uppvärmningen av jorden med en knapp grad sedan industrialismens början. Det har inte bara fastslagits av FN:s klimatpanel (som tillsatts av FN:s medlemsstater) utan också av de de vetenskapliga akademierna i länder runt om i världen och de naturvetenskapliga fakulteterna på de största universiteten.



Vad som är skönt är att det finns en internationell politisk enighet om vad som orsakar klimatförändringarna. Däremot har det inte sett så positivt ut när det gäller den politiska vilja. Men jag tror och hoppas att 2010 blir en vändpunkt.

2010-01-13 @ 20:03:24
Postat av: Stefan Nilsson

När det gäller utsläppsrätter för koldioxid så kan systemet utformas olika; de kan t. ex. delas ut gratis eller säljas (auktioneras) ut. Om de säljs så kan intäkten för staten användas för att subventionera priset för sol, vind och biogas.



Poängen är att mängden utsläppsrätter minskas stegvis och därmed också utsläppen av koldioxid. I USA talas det om 20 procents minskning till 2020 och 80 procent till 2050.

2010-01-13 @ 20:16:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0