Väntat klargörande från NASA


USA:s rymdstyrelse NASA har fastslagit att de första tio åren av 2000-talet var det varmaste decenniet någonsin som har uppmätts. Det varmaste året var 2005 och även 2009 är ett av de allra varmaste åren som har uppmätts. De debattörer, uppbackade av olje- och kolindustrin, som hävdar det är "global cooling" världen håller på att drabbas av får det nu ännu svårare att sprida sin villfarelse.

Människans utsläpp av växthusgaser har orsakat uppvärmningen av jorden med en knapp grad sedan industrialismens början och kommer att orsaka fortsatt uppvärmning. Det har inte bara fastslagits av FN:s klimatpanel (som tillsatts av FN:s medlemsstater) utan också av de de vetenskapliga akademierna i länder runt om i världen och de naturvetenskapliga fakulteterna på de största universiteten.

Det finns ju också en internationell politisk enighet om vad som orsakar klimatförändringarna och att detta är en av mänsklighetens ödesfrågor. Det har i det avseendet skett ett stort steg framåt under de senaste åren. Däremot har det inte sett så positivt ut när det gäller den politiska viljan, då flera stora länder; som USA och Kina, inte visat sig beredda att ta sin del av ansvaret. Låt oss verkligen hoppas att 2010 blir en vändpunkt.

Läs artikel i Aftonbladet här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Kommentarer
Postat av: Niklas

Som uppmäts var det.

2010-01-22 @ 10:19:35
Postat av: emil

Det var betydligt varmare på 1100 talet. Nasa kan inte mäta temperaturen då. Det är dina åsikter som kommer att pulvriseras detta år, med stor valförlust för grönsakskommunismen som följd.

2010-01-22 @ 11:07:45
Postat av: Karin

Människans utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet kraftigt. FN:s klimatpanel menar att jordens medeltemperatur kan öka med drygt sex grader de närmaste 100 åren.

2010-01-22 @ 11:23:38
Postat av: Stefan Nilsson

Emil, genom att studera isarna i Antarktis kan man avläsa sambandet mellan temperaturen och mängden koldioxid i atmosfären så lång tid som 650 000 år bakåt i tiden. Det är därför som forskarna kan säga att det är höjningen av koldioxid i atmosfären som har orsakat temperaturhöjningen sedan industrialismens början, med stor användning av kol och olja. Det är också därför som enigheten bland forskarna och faktiskt även politikerna om vad som orsakar klimatförändringarna är så stor.



I detta klipp från filmen "En obekväm sanning" beskriver Al Gore sambandet mellan höjningen av mängden koldioxid i atmosfären och den genomsnittliga temperaturhöjningen på jorden. Efter drygt fyra minuter kommer avsnittet om hur forskarna kan läsa av mängden koldioxid och temperaturen genom att studera isen.



http://www.youtube.com/watch?v=Jxi-OlkmxZ4

2010-01-22 @ 12:06:52
Postat av: Bongoman

Samma "En obekväm sanning" som i rättsliga processer i Storbritannien har bedömts som oseriös. Som också baseras på de felaktiga data som CRU spottat fram. OJ!

2010-01-22 @ 14:50:09
URL: http://vansterwiki.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0