Långvarigt åtagande behövs från EU och USA


Uttalandena från president Obama och utrikesminister Clinton är uppmuntrande. USA har tagit ett stort ansvar för hjälpinsatserna i Haiti och har lovat behålla ett långsiktigt åtagande. Men även EU behöver ta ett långsiktigt ansvar.

Haiti skiljer sig mycket från länderna som drabbades vid tsunamin för fem år sedan. Provinsen Aceh, som blev hårdats drabbad, är en del av Indonesien som hade resurser för att ta ett långsiktigt ansvar där. Thailand, som också drabbades hårt, är förhållandevis välutvecklat. Haiti, däremot, är nästan helt utslaget och kommer att behöva lång tid på sig att få ett någotsånär fungerande samhälle. Haiti har aldrig haft detta och kanske kan den enorma katastrofen på ett paradoxalt sätt innebära en vändning, en början på en framtid bättre än det landet har upplevt hittills.

Brian Dean Curran
, som var USAs ambassadör 2000 till 2003, tror att det åtagande som Obama har gjort, i kombination med de enorma stödinsatser som nu kommer, kan bli en "game-changer" på lång sikt för Haiti. Låt oss verkligen hoppas det - men för det behövs också större åtaganden från EU. Dessutom; att vi alla som nu förfärats och sänt pengar behåller ett intresse även efter att Haiti försvunnit från löpsedlarna.

Läs artiklar i DN här, här, här, härhär och här.
Läs artiklar i SvD härhär och här.

Kommentarer
Postat av: Jens

I ett avseende har Haiti bättre föutsättningar. Det tar inte lång tid för amerikanska media att flyga dit och skapa rubriker och ett moraliskt tryck att skänka pengar.



När det gällde tsunamin visade det sig att Thailand fick oproportionerligt mycket hjälp utifrån jämfört med Aceh som tog den värsta smällen. Vi kan alla rätt så lätt gissa vad det beror på.

2010-01-31 @ 13:50:25
URL: http://utvecklingiarbete.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0