Friidrotten i Stockholm får ett välförtjänt lyft


Om ett par månader är det dags för den största friidrottstävlingen i Stockholm sedan EM 1958. För första gången finns Sverige med i den allra högsta ligan inom friidrotten; Diamond League, som startar i år.

Men deltagandet i den nya superligan kunde ha blivit kortvarigt, om Folkpartiets och Moderaternas planer på att göra Stockholms Stadion till en ren fotbollsarena (för Djurgården) hade blivit verklighet. Friidrottsklubbarna och massor av idrottsintresserade protesterade mot förslaget, vilket gjorde att det blev politiskt omöjligt för den borgerliga majoriteten att ta bort löparbanorna och förslaget drogs tillbaka i höstas. Ett exempel på det stora engagemanget för Stadion som friidrottsarena är namninsamlingen som Else Lundin (MP) och jag startade, som samlade mer än 6 600 underskrifter.

Stadion är unik som världens äldsta fortfarande använda Olympiastadion. Få idrottsplatser har den atmosfär och historia som denna arena har. Därför bör arenan också återfå sitt ursprungliga namn; Olympiastadion.
Ett första steg mot ett namnbyte till Olympiastadion togs i november, då idrottsnämnden beslutade att utreda ett namnbyte. Beslutet var ett svar på en motion som jag lade i juni. Ett namnbyte skulle underlätta marknadsföringen av arenan, Stockholm som idrottsstad och Diamond League. Det skulle bli lättare för turister att söka sig dit, särskilt om tunnelbanestationen samtidigt byter namn till Olympiastadion, vilket jag också föreslår i motionen.

Andra städer som har haft Sommar-OS kallar sina arenor för Olympiastadion även långt efter att OS har ägt rum - Rom och Helsingfors är två bra exempel.

Läs artiklar i DN här och här.

Kommentarer
Postat av: Hasse

Men det är snart 100 år sen OS i Stockholm.

Och det lär knappast blir några fler om inte staten är beredd att lägga upp tiotals miljarder kronor.

2010-05-09 @ 20:34:15
Postat av: Stefan Nilsson

Namnet Olympiastadion anknyter till historien och det blir lättare för turister att hitta till arenan samtidigt som det blir lättare att marknadsföra Stockholms som idrottsstad. År 2012 vore ett idealiskt tillfälle att byta namn, eftersom arenan då ändå får den gratisreklam som 100 års-jubiléet av Olympiaden 19122 innebär.Att byta namn till Olympiastadion kostar i princip ingenting alls. Byter man namn på T-banestationen också så får staden betala några få miljoner till SL för nya stationsskyltar. Det skulle det vara värt.

2010-05-09 @ 20:44:23
Postat av: Pierre Ringborg

OLYMPIASTADION JAAAAAA!

2010-05-10 @ 02:03:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0