Troligen USA-beslut i höst om allmän sjukförsäkring


Det börjar dra ihop sig i USA - allmän sjukförsäkring eller inte? Under september kommer Demokraterna i kongressen sannolikt att jämka samman ett konkret förslag, utifrån olika förslag som fem kongressutskott arbetat fram.

Republikanerna har varit mycket lyckosamma i att sprida desinformation om Demokraternas förslag. Hälften av alla amerikaner tror t. ex. att förslagen innebär ett förstatligande av hela sjukvårdssystemet, som nu bygger på privata försäkringar. Detta stämmer inte alls - Demokraterna önskar bara att det ska finnas ett offentligt försäkringsalternativ att välja bland, förutom alla de privata alternativen.
  
Enormt mycket står på spel - ett misslyckande kommer att skada president Obama och Demokraterna enormt. När president Clinton misslyckades med att reformera systemet 1993 straffades han och Demokraterna brutalt av väljarna i kongressvalet året efter.

Tunga republikanska politiker har deklarerat att de kommer att göra allt för att stoppa försöket att förändra sjukvårdssystemet, för att åstadkomma så stor politisk skada som möjligt för Obama och Demokraterna. Förhoppningen är att det ska leda till en omsvängning i opinionen och att Obama och Demokraterna inte ska lyckas förverkliga sin övriga agenda, t. ex. att ta beslut om ett klimatpaket längre fram.

Men det blir förmodligen ett beslut om sjukvård för alla, trots allt. Varför är jag så optimistisk? Därför att Demokraterna inte kommer att få en så här bra chans igen på årtionden, med presidentposten och en väldigt stor majoritet i kongressen, och eftersom det är kongressval igen redan om 14 månader. Demokraterna har helt enkelt inget annat val än att ta den här chansen!

Problemet med alla missuppfattningar hos allmänheten kommer att lösa sig av sig självt när allmän sjukförsäkring väl genomförs. Nästan alla amerikaner kommer att få förbättringar, inte bara de nästan 50 miljonerna som nu saknar sjukvård. För övriga kommer risken att förlora sin försäkring att försvinna - en risk som är reell för väldigt många som har sjukvård via sin arbetsgivare. Dessutom kommer inte försäkringsbolagen längre att kunna neka någon med försäkring vård pga "förexisterande förhållanden", något som är vanligt nu.

Följden av att allmän sjukförsäkring genomförs kommer att bli ett lyft i opinionen för Obama och Demokraterna. Det kommer att skapa utrymme för en fortsatt progressiv politik under de kommande åren och ett sannolikt återval av Obama 2012...

MP:s förslag om rökfri arbetstid blir verklighet


Den gladaste politiska nyheten på länge i Stockholm, åtminstone för min del, är att det nu är klart att det blir rökfri arbetstid för stadens anställda nästa år.

Jag skrev en partimotion i fullmäktige om rökfri arbetstid i juli 2008. Motionen har varit på remiss under hösten 2008 och den borgerliga majoriteten hade olika åsikter om det då. Men nu har uppenbarligen Eva Samuelsson (KD) vunnit den interna borgerliga debatten och därmed finns det en stor majoritet för detta i fullmäktige. Jag skulle anta att även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet också kommer att ansluta och stödja rökfri arbetstid.

Rökfri arbetstid är framför allt viktig för "tredje man", dvs äldre med hemtjänst, äldre och personer med funktionsnedsättningar på boenden och barn på skolor och förskolor. Det är en viktig del av livskvaliteten att inte behöva utsättas för rök och röklukt. När det gäller barn och ungdomar är det viktigt att de vuxna är bra förebilder, eftersom de tar efter hur vuxna gör.

Det finns fler fördelar; de som vill sluta röka får det lättare att göra detta, när arbetskamrater inte tar rökpauser. Detsamma gäller också äldre och personer med funktionsnedsättningar; det blir lättare att sluta för de som vill om inte personalen som kommer på besök luktar rök.

Nikotin är mer beroendeframkallande än alkohol och heroin och därför behöver de rökare som vill sluta ges möjlighet att göra detta. Därför ska kommunen erbjuda gratis kurser i rökavvänjning för dem som vill försöka sluta, vilket vi också föreslår i vår motion.

Eftersom argumenten för rökfri arbetstid är så starka har alla landsting utom ett beslutat att införa det, inkl. Stockholms läns landsting. Kommunerna har varit mer försiktiga, men nu när Stockholm har satt ner foten kommer många fler kommuner att följa efter...

Se artikel i DN.

Se annan artikel i DN.

Chelsea vinner ligan, City blir trea före United


Vilket lag vinner Premier League i år? Jag tror att Manchester City har en bra chans. Det var 35 år klubben vann en titel senast och motivationen lär finnas där...

Igår skrev brasilianske backen Sylvinho på för City. Sylvinho vann Champions League med Barcelona i maj, men fick inte förnyat kontrakt och City fick honom som "free agent", dvs utan övergångssumma. Kanske ansågs 35-åringen för gammal för att Barcelona skulle vilja satsa på honom ytterligare några år.

City har tidigare sagts ha värvat väldigt obalanserat med för många forwards, men det rättar man till nu. Klubben håller på med slutförhandlingarna med ytterligare en försvarare, nämligen landslagsmeriterade Joleon Lescott från Everton och för några veckor sedan anslöt meriterade Kollo Touré till truppen, från Arsenal. Eftersom City sedan flera år har två försvarare av högsta klass; Richard Dunne och Micah Richards, får laget nu anses ha ett lika högklassigt försvar som anfall.

City har en väldigt bra laguppställning, men få experter tror att laget har kapacitet att vinna ligan redan i år. Personligen är jag dock övertygad om att laget tar en plats i Champions League, dvs slår minst ett av "the big four" (Chelsea, Manchester United, Liverpool, Arsenal).

Mitt säsongstips för Premier League:

1. Chelsea
2. Arsenal
3. Manchester City
4. Manchester United

Kommentar:
Chelsea har den bästa balansen mellan anfall och försvar och ligans bästa anfallspar i Drogba och Anelka. Arsenal bygger ett lag för framtiden och har mest talang av alla, men räcker inte riktigt ända fram. City ser lite starkare ut än United efter värvningarna av Sylvinho och Lescott och det verkar finnas ett bra "go" i laget. Dessutom tror jag att United är lite mätt efter de enorma framgångarna under de senaste säsongerna. Liverpool har redan tappat sex poäng och får det svårt. Tottenham kommer att hänga med i toppen ett tag, men tappar sedan och hamnar, liksom Liverpool, strax bakom de fyra platserna som ger plats i nästa års Champions League.

Vad tror du som läser det här...?

Läs artiklar i DN här och här.

Elena Dementievas glädje


Det var svårt att inte beröras av Elena Dementievas glädje efter segern igår i Toronto, en av de största turneringarna på WTA-touren vid sidan av de fyra Grand Slam-turneringarna. Hon slog Maria Sharapova i två raka set i finalen efter att ha gjort samma sak mot Serena Williams i semifinalen.

Dementieva har en lågmäld framtoning, men trots små åthävor gick hennes glädje över segern rakt igenom TV-rutan. Hon genomförde sin kanske bästa turnering någonsin och bara hennes OS-guld från förra året är större än den här segern.

Vem sa förresten att defensiv tennis är tråkig? Dementieva har ett suveränt fotarbete, stilrena slag, en otrolig förmåga att hinna med nästan allt ute i hörnen och attackerar effektivt när hon får chansen. Hon har utvecklats till en av de allra mest sevärda inom tennisen. Elena är 27 år och har ännu inte vunnit någon Grand Slam-turnering, men har en bra chans i US Open som börjar i nästa vecka. 




Vändpunkt för Linus Thörnblad


När Linus Thörnblad, om tio år eller så, ser tillbaka på sin karriär kommer han förmodligen betrakta 5:e platsen i Berlin-VM som en vändpunkt. Linus har ganska oförtjänt fått en stämpel som den som viker ner sig i stora tävlingar. I själva verket är Thörnblads resultat faktiskt bättre än Stefan Holms i motsvarande ålder. Det vet Linus, men likafullt har han känt av pressen från omgivningen inför de senaste mästerskapen.

Med tanke på att han inte har kunnat träna ordentligt inför VM, pga en skada, är en 5:e plats, bästa svenska VM-resultat för övrigt, klart godkänd. Linus såg rejält lättad ut efteråt och konstaterade att han nu har hittat ett upplägg som han känner fungerar.

Nästa mästerskap utomhus är EM 2010. Låt oss hoppas att Thörnblad, med mer erfarenheter och en positiv upplevelse från den här tävlingen, då får sitt välförtjänta genombrott...

Läs artikel i DN.

Läs artikel i SvD.

Marie Lehmann, proffsigaste sportintervjuaren


Marie Lehmanns intervjuer med idrottskvinnor/män från friidrotts-VM är en fröjd att se och höra. Ingen risk för pinsamma "beskriv hur det känns att vinna guld" frågor utan man får som tittare faktiskt veta saker som är intressanta. 

Lehmann  får den intervjuade att öppna upp och delge tankar som man inte visste att man ville veta, om man så säger...

Var rädda om henne, SVT!

Allisyn Felix - den mest naturliga löparen


För en stund har Allisyn Felix, USA, vunnit 200 meter i friidrotts-VM. Maken till naturlig löpare har sällan setts. Jag hade glädjen att få se henne på DN-galan för tre veckor sedan och det var samma fenomenala utväxling på sista 50 meterna som i det här loppet.

Felix hade satsat hårt på OS-guld förra året, men förlorade då mot Jamaicas Veronica Campbell, som hon utklassade här. Detta var tredje raka VM-guldet för Felix, som bara är 24 år och med sitt otroligt lätta löpsteg bör kunna fortsätta samla VM- och OS-medaljer många år till. 


Är City bättre än United?


Ja, frågan är inte obefogad efter Citys seger mot Barcelona på Camp Nou och Uniteds skrällförlust i ligan mot...Burnley (!). 

City har inte kommit före United i ligan på årtionden. Varför inte i år? På pappret är de ljusblå faktiskt jämnbördiga med United. Inters tränare Jose Mourinho förutspådde för en kort sedan att City tar hem ligan, till Alex Fergusons förtrytelse... 

Inför den här säsongen talar experterna inte längre om "the big four", alltså United, Chelsea, Liverpool och Arsenal, utan om "the big five". Personligen, även om jag är synnerligen partisk, tycker jag det är befogat. Premier League är vidöppen i år och City är ett av de lag som har en bra chans att vinna. 

Oavsett hur det går för City tror jag att United kommer att få svårt att vinna någon titel i år. Uniteds framgångar under 90- och 2000-talet har varit makalösa. Men alla epoker tar slut, antingen i brist på motivation, förnyelse eller finansiella muskler och jag misstänker att United åtminstone har brist på de två förstnämnda. Inledningen med två svaga insatser i ligan är i så fall ingen tillfällighet...

SvD idag.

DN idag.

Här är en annan DN-artikel idag.

Att hålla på ett lag som ägs av en oljemiljardär


Kan man hålla på ett lag som ägs av en oljemiljardär? Ja, hundratusentals engelsmän och jag själv håller på Manchester City, så uppenbarligen går det. Men lite underligt känns del allt...

Manchester City har genom historien varit "lillebror" i Manchester, förutom några år på 60-70-talen, då City var bäst i stan. Klubbens supportrar har genom åren gjort en dygd av nödvändigheten och betraktat City som mer geniun än United, som haft så mycket pengar att lägga ut på spelare. City har inte vunnit någon titel på 35 år.

Men nu genomlider Citys supportrar en identitetskris, enligt en artikel i New York Times. Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, från oljerika Abu Dhabi och ägare av ett enormt affärsimperium, har köpt klubben och börjat köpa den ena världsstjärnan efter den andra. Supportrarna känner inte igen sig och vet inte på vilket ben man ska stå. Nu är man ju inte genuina, halvfattiga City längre, men tänk att kanske kunna vinna titlar och bli bättre än United....

Jag antar att det är tidens gång att proffsklubbar i de största sporterna allt oftare kommer att ägas av stora internationella bolag. Det gäller ju redan flera av de engelska klubbarna i Premier Leaugue. Jag får väl hoppas på att shejken om några år säljer till ett  storbolag inom vind, sol eller bioenergi, när han tröttnat på att äga Manchester City.

Skrällen i skuggan av Bolt


Hört talas om Y E Yang, 37 år, från Sydkorea? Nä, tänkte väl det. Han är mannen som stod för den andra otroliga idrottsprestationen i söndags.

Tiger Woods ansågs som säker segrare inför sista dagen av US PGA i golf, då han ledde. Ett av de största spelbolagen beslöt sig till och med för att betala ut vinst för de som spelat på Woods, innan tävlingen var avslutad!

För er som är helt ointresserade av golf: Tiger Woods är sedan många år världen bäste golfspelare, den näst mest segerrika  i golfhistorien och US PGA är en "major"; ett av de av "de fyra stora" mästerskapen. Woods hade, före tävlingen, vunnit alla majors som han hade haft ledningen i inför sista dagen (han har vunnit 14 sådana, för övrigt).

YE Yang hade innan det här året inleddes aldrig vunnit något av betydelse, han låg på 110:e plats på världsrankingen inför US PGA och en asiat hade aldrig vunnit någon major.

För att använda allegorin om humlan; alla ansåg att Yang inte skulle kunna vinna, men han brydde sig inte om det och vann i alla fall. Hatten av för hans prestation, i skuggan av Usain Bolts, som fick all uppmärksamhet i söndags.

Elit skapar bredd


Efter Usain Bolts fantastiska världsrekord på 100 meter ställs frågorna på sportsidorna. Är Bolt den bästa friidrottaren någonsin och kanske den största idrottsmannen som har funnits? Är världsrekordet det bästa någonsin?

Mina egna försök till svar på de tre frågorna är i tur och ordning JA, NEJ, JA, utan att laborera vidare. Jag skulle i stället vilja ta upp en fråga som också brukar komma vid sådana här tillfällen, oftast från icke idrottsintresserade - är inte medias och vårt intresse för elitidrott väl överdrivet?

Kanske, men elitidrotten har en viktig funktion - att skapa lust och intresse, inte minst hos barn och tonåringar. Karolina Klyft och Kajsa Bergqvist har förmodligen lockat fler tjejer att börja med idrott än vad varje kampanj för idrott och motion skulle ha kommit i närheten av...

Fantastiska insatser för breddidrotten - och folkhälsan - görs i tusentals föreningar av ideellt arbetande ledare och i massor av skolor av engagerade idrottslärare. Elitidrotten är det viktiga komplementet som hjälper till att få flickor och pojkar att vilja börja idrotta.

Läs gärna i DN

Könskvotering till bolagsstyrelser skulle fungera


Mona Sahlin föreslog igår i Nacka att aktiebolagslagen skrivs om så att minst 40 procent av vardera könet är representerat i de större bolagens styrelser. Norge har redan infört en sådan lagändring.

2002 hotade dåvarande jämställdhetsminister Margareta Winberg med att könskvotering skulle införas, om inte bolagen skärpte sig. Det fick effekt - andelen kvinnor i styrelserna ökade på tre år från 12 till 21 procent. Efter det har andelen sjunkit.

Ett skäl att kvinnorna är underrepresenterade är naturligtvis att männen i bolagens valberedningar föreslår andra män. Men det är också för att kvinnor inte tillåts avancera till VD-poster i samma utsträckning som män. Styrelserna rekryteras framför allt  ur denna grupp och därför blir urvalet av kvinnor lågt.

Men det är styrelserna som tillsätter VD-posterna. Med minst 40 procent kvinnor i styrelserna vi får troligen inte bara bättre kvalitet i de strategiska besluten - dessutom kommer fler kvinnor att utses till VD-ar och andra höga chefspositioner i näringslivet. En positiv spiral kommer igång.

Tidpunkten för att genomföra den här förändringen är rätt. Könsfördelningen i de stora bolagen styrelser har blivit bättre sedan början av 2000-talet, men utvecklingen har sedan stannat upp. En lagändring skulle fungera lika bra här som i Norge.

Läs DN

Dags att tillåta sprututbyte i Stockholm


I går var jag intresserad deltagare på en konferens om Convictus arbete med att minska spridningen av HIV bland injektionsmissbrukare i Sverige, Estland och Ukraina. Convictus koncept är att förena missbruksvård och hälsoarbete. I Sverige saknas dock en viktig beståndsdel som finns i de andra länderna - möjlighet att få rena sprutor, för att undvika spridning av HIV och hepatit.

De flesta partierna i Stockholms kommunfullmäktige och i landstingsfullmäktige är för att införa ett sprututbytesprogram. Problemet är bara att Moderaterna och Folkpartiets landstingsråd Birgitta Rydberg är emot. När budgeten 2008 för Stockholms stad behandlades i kommunfullmäktige föreslog vi i Miljöpartiet att sprutbytesprogram skulle införas i Stockholm. Av rädsla för att förlora en votering gick Moderaterna med på en utredning. Denna utredning, som Stockholms stad och landstinget gör gemensamt, kommer att presenteras i höst.

Både FN och EU har konstaterat att sprututbyte verkligen begränsar spridningen av HIV och hepatit och att det inte ökar missbruket. Sveriges riksdag införde för några år sedan en lagstiftning som ger klartecken för kommuner och landsting att tillsammans införa program med sprututbyte. Två krav för dessa program finns som borde lugna alla som känner sig tveksamma:

1. För att få klartecken för sprututbyte måste kommunen och landstinget visa att det finns en fungerande vårdkedja för att rehabilitera missbrukare. 

2. För att få en ren spruta måste en redan använd spruta lämnas in.

Med andra ord - för att sprututbyte ska godkännas (av Socialstyrelsen) behöver vården av injektionsmissbrukare rustas upp och mängden sprutor i omlopp kommer inte att öka om sprututbyte införs. Dessutom måste personen som vill ha en ren spruta besöka en klinik och tala med sjukvårdspersonal, vilket ökar möjligheterna att motivera till avgiftning och rehabilitering.

Frågan är alltså om Moderaterna och Folkpartiet kommer att fortsätta stå sig i vägen för sprutbyte, minskad smittspridning och förbättrad missbruksvård. Gör de det så har stockholmarna ännu ett skäl att rösta fram en rödgrön majoritet i valet 2010.

Välkommen till min nya blogg!

Jag kommer att delge viktiga och mindre viktiga tankar om politik och idrott i Sverige och världen. Var och varannan dag kan du se en ny reflektion eller åsikt här.

Välkommen!


RSS 2.0